<< Terug naar nieuwsoverzicht

Vanaf 1 juli hebben 510.000 huurders recht op huurverlaging

Mooi nieuws voor 510.000 huurders met een laag inkomen: vanaf 1 juli hebben zij namelijk recht op een huurverlaging. Vanaf juli betalen zij maximaal €575,03 huur per maand. Voor woningcorporaties een goed moment om hen ook te wijzen op extra regelingen en toeslagen via datgeldtvoormij.nl.
Vanaf 1 juli hebben 510.000 huurders recht op huurverlaging

Door de hoge inflatie en gestegen energiekosten hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom maakt de overheid het dit jaar al mogelijk om de huurprijs voor huurders met een laaginkomen te verlagen. Vanaf 1 juli verlagen woningcorporaties de huurprijzen voor huurders met een sociale huurwoning die maximaal 120% van het bestaansminimum verdienen. Dit geldt voor huurders die voor 1 maart 2023 een huurcontract afsloten.

Verlagen van de huurprijs

Woningcorporaties kunnen de huurprijs van huurders automatisch verlagen als ze weten dat de huurder er recht op heeft. Toch weet een woningcorporatie niet altijd of een huurder recht heeft op huurverlaging. Huurders moeten het zelf aangeven. Er is dus actie nodig om hen te informeren.

Kom in actie

Woningcorporaties en gemeenten hebben een belangrijke rol om huurders en inwoners die een sociale woning huren te informeren over de huurverlaging. Daarnaast hebben zij mogelijk nog recht op andere regelingen en toeslagen. Zeker nu de inkomensgrenzen zijn verruimd, komen meer mensen in aanmerking voor huurtoeslag.  

Een betere financiële positie van huurders betekent minder huisuitzettingen, minder schuldhulpverlening en een fijner woonklimaat. Via datgeldtvoormij.nl zien huurders eenvoudig voor welke regelingen ze in aanmerking komen en hoe ze deze aanvragen. Daarnaast kunnen ze ook kiezen voor een persoonlijk adviesgesprek met een consulent.  

Communicatiemateriaal

Aan gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties om inwoners en huurders te activeren om huurverlaging aan te vragen. Gebruik het kant-en-klare communicatiemateriaal of overleg eens met je projectmanager hoe je je inwoners en huurders het beste kunt bereiken.