De aanpak

De VoorzieningenWijzer laat het sociaal vangnet werken. Via online checks ontdekken inwoners wat voor hen geldt. Zo krijgen zij hun financiële basis (weer) op orde.

Zelf of samen doen

In online checks staan alle lokale regelingen en fondsen, landelijke toeslagen, energiecontracten en zorgverzekeringen bij elkaar op één plek. Inwoners kunnen direct overstappen of aanvragen.

Inwoners gebruiken gemakkelijk zelf de online checks. Komen ze er niet uit? Dan vragen ze om ondersteuning. Zo kunnen ze contact opnemen met De VoorzieningenWijzer via telefoon of chat. En optioneel kunnen ze ook via de checks een afspraak plannen met lokale welzijns- en/of vrijwilligersorganisaties. Zij helpen inwoners tijdens een huisbezoek of inloopspreekuur met het invullen van de checks.

Start eenvoudig

Als gemeente start je snel en eenvoudig met De VoorzieningenWijzer. Je hoeft alleen de door ons in kaart gebrachte lokale regelingen te controleren. Vervolgens zetten wij de online checks live op de pagina van jouw gemeente op datgeldtvoormij.nl. Zo kan je binnen 4 weken al aan de slag met De VoorzieningenWijzer.

Vanaf het moment dat je gemeentepagina live is, is ook standaard onze ondersteuning via telefoon en chat beschikbaar. Daarnaast zorgen wij dat de checks altijd up-to-date zijn.

“Tijdens de pilot onder 96 inwoners bleek dat 4 huishoudens zelfs recht hadden op €2.000,- per jaar die ze nu lieten liggen.”
Gemeente Weert

Het effect van De VoorzieningenWijzer

De afgelopen jaren hebben het effect van De VoorzieningenWijzer bewezen: het gemiddeld voordeel voor een huishouden bedraagt zo’n €740 per jaar, met uitschieters van meer dan €2.000 (beide exclusief energietoeslag). Maar nog belangrijker: het verlaagt risico’s op betalingsachterstanden en geeft mensen rust.

“Onze uitzettingen zijn afgenomen en de huurachterstanden zijn gelijk gebleven terwijl we meer kwetsbare mensen opvangen.”

Woonconcept, woningcorporatie

Wat levert het op?

Resultaat voor de deelnemer:

  • Gemiddeld voordeel van zo’n €740 per jaar, met uitschieters naar €2.000
  • Financiële basis op orde en dus minder risico op schulden.
  • Ruimte en rust in het hoofd om mee te blijven doen.


Resultaat voor de gemeente, woningcorporatie en welzijnsorganisatie:

  • Betere benutting van (gemeentelijke) regelingen en toeslagen.
  • Minder mensen in de schuldhulpverlening.
  • Minder huurachterstanden of zelfs huisuitzettingen.
  • Inwoners die weer actief bijdragen aan de leefbaarheid in de buurt.
  • Een bredere blik achter de voordeur.
“De VoorzieningenWijzer helpt ons van de voordeur naar de keukentafel: wij zetten het in bij vroegsignalering.”

Sociaal Werk, Oldambt

“De VoorzieningenWijzer gaat voor de beste oplossing voor een specifiek huishouden. Soms worden de toeslagen letterlijk stopgezet, omdat iemand daar geen recht meer op heeft. Dat is op het dashboard niet dat mooie cijfer, maar het voorkomt dat een gezin zich in de schulden werkt.”

Welzijn Hoogeveen, welzijnswerk

De vijf thema's

Via de online checks van De VoorzieningenWijzer ontdekken inwoners van jouw gemeente wat voor hen geldt. Komen ze er zelf niet uit? Dan plannen ze gemakkelijk een afspraak met iemand van een lokale welzijns- of vrijwilligersorganisatie. Zij helpen inwoners met het invullen. De VoorzieningenWijzer ondersteunt binnen vijf thema’s:

Toeslagen

Inwoners kunnen recht hebben op landelijke toeslagen, zoals zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag. In de toeslagencheck staan al deze toeslagen op één plek. Inwoners vragen via de check direct hun toeslagen aan.

Zorgverzekering

Het kan zijn dat inwoners te veel betalen voor hun zorgverzekering. Of dat ze juist te weinig premie betalen, waardoor ze risico lopen. Via de zorgcheck ontdekken inwoners welke zorgverzekering het beste bij hun situatie past. Alle zorgverzekeringen van Nederland zijn beschikbaar in de check, inclusief eventuele gemeentepolissen. Inwoners kunnen direct overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Inkomstenbelasting

Het is belangrijk dat inwoners belastingaangifte doen. Samen met een vrijwilliger of medewerker van een welzijnsorganisatie onderzoeken inwoners of het slim is om belastingaangifte te doen.

Gemeentelijke regelingen

Gemeenten bieden verschillende regelingen aan inwoners. In de regelingencheck staan al deze regelingen van jouw gemeente op één plek. Op basis van de normen en andere criteria of inwoners berekenen we of inwoners voor de regelingen in aanmerking komen. Inwoners ontdekken welke lokale regelingen voor hen gelden en kunnen deze direct aanvragen.

Energie

In de energiecheck vergelijken inwoners alle energiecontracten in Nederland en ontdekken ze welke het beste bij hun situatie past. Ze kunnen direct overstappen naar een andere energieleverancier als dat voordeliger is.

Bestel het gratis informatiepakket

Gratis informatiepakket