Binnen De Fryske Marren speelt Nathalie Wijnalda (links op de foto) als medewerker van het Sociaal Wijkteam een belangrijke rol. Zij helpt persoonlijk inwoners met vragen over inkomen en minimaregelingen. “Ik heb minimaal vier afspraken per week met hulpvragers,” vertelt ze. “Dat gaat vaak over situaties als een scheiding, veranderde inkomsten of onverwachte kosten. Samen kijken we dan via de online checks waar ze recht op hebben.”
Wat begon met een aantal collega’s die De VoorzieningenWijzer gebruikten binnen hun eigen takenpakket, groeide uit tot een brede inzet binnen de gemeente. “Ik kreeg de opdracht om het breder neer te zetten. Inmiddels gebruiken ook WMO-consulenten het bij gesprekken, gewoon om mensen op weg te helpen.”
Petra Peduzzi (rechts op de foto), vrijwilliger bij het Leger des Heils in Joure, werkt nauw samen met Nathalie. “Als ik vastloop met iemand, dan weet ik dat Nathalie kan helpen. Zeker als er een uitgebreide financiële check nodig is.” Petra ervaart zelf veel gemak van de online checks, die ze samen met inwoners doorloopt. “Je vult samen het inkomen en bijvoorbeeld het aantal kinderen in. Dan zie je direct of ze ergens recht op hebben, zonder zelf alles te hoeven uitrekenen. Heel handig!”
De samenwerking tussen gemeente en Leger des Heils is volgens beiden erg waardevol. Petra: “We verwijzen makkelijk naar elkaar door als dat nodig is.” Nathalie vult aan: “We kennen elkaars expertise en weten wat we aan elkaar hebben. Dat maakt het makkelijk schakelen.”
De opbrengst van zo’n financiële check kan behoorlijk zijn. “We zien dat mensen tot wel €800 per jaar laten liggen,” vertelt Petra. “Vaak in de vorm van toeslagen of kwijtscheldingen.” Maar het gaat niet alleen om geld op de bank. Zo is er in de gemeente een ruime witgoedregeling en werkt De Fryske Marren met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.
“Daar ben ik zelf heel enthousiast over. Een vrouw vertelde me hoe blij ze was dat ze nu elke week naar yoga kon,” zegt Nathalie. “Dat soort dingen zijn eigenlijk niet uit te drukken in geld. Mooi om te zien hoeveel voldoening dat mensen geeft.”
Inwoners worden actief gestimuleerd om ook zelf aan de slag te gaan met de tools van De VoorzieningenWijzer. “We communiceren er veel over, bijvoorbeeld via social media en lokale kranten zoals Tusken De Marren,” zegt Nathalie. “We plaatsen dan berichtjes als ‘Laat geen geld liggen!’ of ‘Benieuwd waar je recht op hebt?’ Vaak met een directe link naar de online check.”
Ook op praktische momenten komt het terug. “In de belastingbrieven van de gemeente staat onderaan een oproep: ‘heb je moeite met betalen, neem contact op’. Dat leidt ook tot veel telefoontjes van mensen die gewoon even willen weten of er iets mogelijk is.”
De gemeente werkt intensief samen met organisaties als Humanitas Thuisadministratie, Regelhulp en Sociaal Werk De Kear. Hun vrijwilligers zijn opgeleid om samen met inwoners de checks te doen. “We blijven hierop wijzen in het netwerk,” zegt Nathalie. “Iedereen mag aansluiten. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het kennen en gebruiken.”
Volgens Petra werkt die lokale samenwerking heel krachtig: “Je weet gewoon snel wie je waarvoor kunt benaderen. Vluchtelingenwerk, kerken, Voedselbank, woningbouw… iedereen zit aan tafel bij de overleggen over schulden en armoede.”
De impact van het werk is groot. Petra: “Ik hoor vaak verwondering over de bedragen, maar vooral ook opluchting. Mensen zitten vaak krap en dan ineens krijgen ze een aanvulling op hun inkomen. Dat kan echt een groot verschil maken.”
En dat effect blijft niet onopgemerkt. “Het gaat ook veel via mond-tot-mond,” lacht Petra. “Dan komt er iemand binnen met: ‘Ik hoorde van die regeling via een kennis…’ En zo komt het balletje weer aan het rollen.”
Op de vraag wat andere gemeenten kunnen leren van hun aanpak, zegt Nathalie: “Je moet wel wat tijd investeren om hiermee aan de slag te gaan. Als je De VoorzieningenWijzer alleen ‘erbij’ doet, dan blijft het beperkt. Maar als je het samen draagt en er bovenop zit, is je bereik veel groter.” Inmiddels heeft Nathalie er een collega bij gekregen die haar werk deelt. “Dan merk je dat het echt gaat lopen.”