<< Terug naar nieuwsoverzicht

Huishoudens besparen gemiddeld €556,- per jaar

Ook in 2021 hebben veel mensen een gratis adviesgesprek aangevraagd bij De VoorzieningenWijzer. De adviseur keek samen met hen of zij recht hadden op toeslagen en regelingen. Dit zorgde ervoor dat huishoudens in 2021 gemiddeld €556,- bespaarden. De grootste besparingen werden behaald uit het aanvragen van gemeentelijke regelingen (35%), toeslagen (30%) en zorgverzekering (25%).
Huishoudens besparen gemiddeld €556,- per jaar

Gemeentelijke regelingen

Veel huishoudens konden in 2021 geld besparen via hun gemeente. 66% van alle mensen die een adviesgesprek aanvroegen kwam in aanmerking voor verschillende gemeentelijke regelingen. Daarnaast kwam 50% van de deelnemers in aanmerking voor kwijtschelding van hun betaalachterstanden en schulden. 40% van de deelnemers kwam in aanmerking voor toeslagen van de gemeente. Al deze regelingen geven vaak meer lucht aan deelnemers.

Toeslagen

Ook in 2021 waren er veel huishoudens die niet wisten dat ze recht hadden op verschillende toeslagen.30% van de deelnemers in 2021 kwam in aanmerking voor toeslagen, maar hadden deze nog niet aangevraagd. Nadat ze dit samen met een adviseur van De VoorzieningenWijzer hadden gedaan, leverde dit een voordeel van gemiddeld €2.042,- per jaar op.

Infographic besparingen van huishoudens in 2021

Zorgverzekering

66% van de deelnemers in 2021 had een zorgverzekering die niet bij hun situatie paste. De adviseur van De VoorzieningenWijzer adviseerde hen, zodat ze een geschikte zorgverzekering konden afsluiten zónder dat ze te veel betaalden. Hierdoor wilde 84% van de deelnemers zonder passende zorgverzekering overstappen naar een andere zorgverzekering. Landelijk ligt dit overstappercentage een stuk lager, namelijk 6,2%.

Overige besparingen

Naast besparingen uit gemeentelijke regelingen, toeslagen en zorgverzekeringen, behaalde 10% van de deelnemers ook op andere vlakken besparingen. Zo sloten zij nieuwe energiecontracten, keken ze naar regelingen van hun woningcorporaties en deden ze aangifte van hun inkomensbelasting.