<< Terug naar nieuwsoverzicht

Huishoudens hadden in 2022 gemiddeld €583,- extra bestedingsruimte

In 2022 hielp De VoorzieningenWijzer veel inwoners. In het afgelopen jaar vroegen duizenden inwoners een adviesgesprek aan of deden een online check om te zien voor welke gemeentelijke regelingen zij in aanmerking kwamen. Dit zorgde ervoor dat deelnemers aan De VoorzieningenWijzer in 2022 gemiddeld €583,- extra bestedingsruimte hadden. Dit bedrag is exclusief de energietoeslag. Deze is ook opgenomen in De VoorzieningenWijzer, maar niet meegenomen in de gemiddelde extra bestedingsruimte Het grootste voordeel werd behaald uit het aanvragen van gemeentelijke regelingen (51%), toeslagen (30%) en het aanpassen van de zorgverzekering (19%).
Huishoudens hadden in 2022 gemiddeld €583,- extra bestedingsruimte

Gemeentelijke regelingen

51% van het gemiddelde voordeel na een adviesgesprek werd gehaald uit het aanvragen van gemeentelijke regelingen. Van de deelnemers die in aanmerking kwamen voor gemeentelijke regelingen bleek 92% deze niet volledig benut te hebben. Daarnaast bleek dat 37% van de deelnemers die in aanmerking kwam voor de energietoeslag, deze nog niet had aangevraagd. 87% van deze groep vroeg de energietoeslag alsnog aan.

Infographic gemiddelde extra bestedingsruimte in 2022

Zorgverzekering

Tijdens de adviesgesprekken bleek dat 52% van de deelnemers geen passende zorgverzekering had. Via De VoorzieningenWijzer kregen ze advies voor een geschikte zorgverzekering, waarbij ze niet te veel betaalden in hun situatie. In sommige situaties adviseerde de consulent juist een duurdere zorgverzekering, zodat de deelnemer minder risico loopt en onverwachte kosten kan voorkomen. Na het advies wilde 88% van de deelnemers overstappen.

Online hulp

In 2022 bezochten ruim 194.453 inwoners de website datgeldtvoormij.nl. Via de website wezen we 45.653 inwoners de weg naar het aanvragen van energietoeslag in hun gemeente. Daarnaast deden duizenden inwoners van deelnemende gemeenten een online check via de website. Hierdoor zagen ze voor welke gemeentelijke regelingen ze in aanmerking kwamen en welke zorgverzekering het beste bij hun situatie paste.