<< Terug naar nieuwsoverzicht

500.000 extra huishoudens recht op zorgtoeslag. Hoe vinden we hen?

Ruim 500.000 extra huishoudens hebben in 2023 recht op zorgtoeslag. Naast de zorgtoeslag verruimen in 2023 ook de normen voor andere toeslagen en regelingen. Niet eerder stegen de inkomensgrenzen zo hard. Mooi nieuws, maar dan moet je wel weten dat je ervoor in aanmerking komt. Welke rol kan jouw organisatie pakken om deze nieuwe doelgroep te bereiken?
500.000 extra huishoudens recht op zorgtoeslag. Hoe vinden we hen?

Nederland behoort nog altijd tot de koplopers als het gaat om de groep Eurolanden waar de prijzen het hardst stegen. De inflatie van 11,6% in 2022 zorgde voor grote problemen. Het kabinet kwam daarom met een pakket maatregelen, waaronder een verruiming voor toeslagen en regelingen. Niet alleen de bedragen verhoogden, maar ook de inkomensgrenzen om in aanmerking te komen werden verruimd.


Nieuwe doelgroep in kaart

In 2023 komen ruim 500.000 extra huishoudens in aanmerking voor zorgtoeslag. De verruiming van de inkomensgrens (van €31.998 in 2022 naar €38.520,- in 2023, een stijging van ruim 20%) zorgt ervoor dat nieuwe huishoudens in beeld moeten komen bij hulpinstanties. Daarnaast zijn in 2023 ook de normen voor andere toeslagen en regelingen verruimt. Gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen om deze nieuwe groep te vinden en te helpen.

Check op toeslagen en regelingen

De VoorzieningenWijzer heeft tools waarmee inwoners direct zien waar ze voor in aanmerking kunnen komen. Bijvoorbeeld een online module waarin inwoners zelf kunnen zien welke regelingen in hun gemeente voor hen gelden. Binnenkort komt er ook een online module voor het checken van de toeslagen.

Met deze module zien inwoners zelf voor welke toeslagen ze in aanmerking kunnen komen. Komen ze er zelf niet uit? Dan biedt De VoorzieningenWijzer telefonische ondersteuning. Inwoners die liever persoonlijk advies krijgen, kunnen gratis een gesprek met een consulent aanvragen. Deze kijkt samen met iemand aan de keukentafel waar ze geld laten liggen en regelt het direct.

Kom in actie

Kom samen met ons in actie om inwoners te vinden en te helpen. Dat kan al op de volgende manieren:

  1. Verspreid ons kant-en-klare communicatiemateriaal onder je huurders of inwoners. Hierin roepen we hen op om een check te doen op toeslagen en regelingen.
  2. Benader inwoners die al eerder in gesprek waren met een adviseur van De VoorzieningenWijzer opnieuw. Mogelijk kwamen ze eerder niet, maar nu wel in aanmerking voor toeslagen.
  3. Zet samen met ons een belactie op om je huurders een gratis adviesgesprek aan te bieden.


Benieuwd hoe jij jouw inwoners kan wijzen op de verruiming van de inkomensgrens in 2023? Neem contact op met je projectmanager.