Wat is het?

Tijdens een persoonlijk adviesgesprek brengt de gecertificeerde consulent in kaart waar iemand recht op heeft en vraagt het aan. Hij gebruikt hiervoor een slimme applicatie die alle (gemeentelijke) regelingen en toeslagen kent.

Nederland heeft een goed vangnet voor huishoudens die weinig te besteden hebben. Van toeslagen van de Rijksoverheid tot gemeentelijke minimaregelingen, van het Jeugdfonds Sport & Cultuur tot de keuze voor een passende zorgverzekering of een goedkopere energieleverancier.

Maar dan moet je wel weten waar je recht op hebt en hoe je dat aanvraagt. Precies daar helpt De VoorzieningenWijzer bij. Een opgeleide consulent vanuit de gemeente, woningcorporatie of welzijnsorganisatie gaat met mensen in gesprek en met de op maat gemaakte applicatie wordt direct duidelijk waar iemand recht op heeft.

Daarna dient de consulent ter plekke de aanvragen in of zorgt voor een warme overdracht aan collega’s. Zo simpel en effectief is De Voorzieningenwijzer.

Voor wie?

De VoorzieningenWijzer wordt sinds 2016 succesvol ingezet door circa 50 gemeentes, woningcorporaties en welzijnsorganisaties. Samen hebben ze al meer dan 9.000 huishoudens geholpen aan een gemiddelde besparing van €500,- netto per jaar.

“Onze uitzettingen zijn afgenomen en de huurachterstanden zijn gelijk gebleven terwijl we meer kwetsbare mensen opvangen.”

Woonconcept, woningcorporatie

Wat levert het op?

Resultaat voor de deelnemer:

  • Gemiddeld 500 euro meer te besteden per jaar.
  • Financiële basis op orde en dus minder risico op schulden.
  • Ruimte en rust in het hoofd om mee te blijven doen.


Resultaat voor de gemeente, woningcorporatie en welzijnsorganisatie:

  • Betere benutting van bestaande (gemeentelijke) regelingen.
  • Minder mensen in de schuldhulpverlening.
  • Minder huurachterstanden of zelfs huisuitzettingen.
  • Inwoners die weer actief bijdragen aan de leefbaarheid in de buurt.
  • Een bredere blik achter de voordeur.
Meer weten?
Bestel ons gratis informatiepakket.
Informatiepakket bestellen