Hoe werkt het?

Steeds meer gemeenten bieden in samenwerking met de woningcorporaties hun inwoners De VoorzieningenWijzer aan.

Tijdens de pilot worden de adviesgesprekken standaard gevoerd door consulenten van De VoorzieningenWijzer. Wanneer de samenwerkende partners na een pilot besluiten De VoorzieningenWijzer structureel in te bedden, dan kan de uitvoering worden overgenomen door lokale medewerkers die bijvoorbeeld vanuit hun dagelijkse werk al contact hebben met de doelgroep.

Consulente van De Voorzieniningenwijzer in gesprek aan tafel met klant

Inzet van De VoorzieningenWijzer

Stap 1 Een ervaren consulent komt op afspraak bij de mensen thuis

De woningcorporatie of gemeente stuurt een geselecteerde groep huurders of inwoners een flyer met informatie over De VoorzieningenWijzer en een begeleidende brief. Consulenten van De VoorzieningenWijzer bellen de geselecteerde huishoudens kort daarna met de vraag of zij de informatie hebben gelezen en belangstelling hebben om mee te doen. Bij belangstelling maakt de consulent een afspraak voor een huisbezoek.

Stap 2 De consulent doorloopt samen met de deelnemer alle relevante vragen uit De VoorzieningenWijzer

Een consulent van De VoorzieningenWijzer komt bij de deelnemers thuis. Samen aan de keukentafel neemt de consulent persoonsgegevens zoals gezinssamenstelling en inkomen door en voert deze in De VoorzieningenWijzer in. Ook lopen zij gezamenlijk de huidige contracten door van o.a. de zorgverzekering en energiemaatschappij.

Stap 3 De consulent bespreekt het overzicht van de best passende oplossingen en besparingen met de deelnemer

Na het invoeren van alle gegevens laat De VoorzieningenWijzer zien of de deelnemer gebruik kan maken van minimaregelingen en/of in aanmerking komt voor toeslagen. Ook wordt gekeken of het zinvol is aangifte inkomstenbelasting te doen. De VoorzieningenWijzer geeft daarnaast een advies over de best passende zorgverzekering en energieleverancier.

Stap 4 De consulent regelt meteen de gewenste aanvraag of zorgt voor een warme overdracht

De consulent regelt direct de aanvraag van toeslagen en een nieuwe energiecontract. Ook de zorgverzekering wordt (indien mogelijk) direct aangevraagd. Voor gemeentelijke regelingen en de aangifte inkomstenbelasting zorgt de consulent voor een warme overdracht naar een (lokale) maatschappelijke partner die kan helpen bij het aanvragen van gemeentelijke regelingen en het doen van aangifte Inkomstenbelasting.

Zwarte afbeelding met de tekst Corparis, ontdek ons netwerk. Staan aantal medewerkers van Corparis op de afbeelding.

Wij werken samen met Corparis

Voor de uitvoering van de adviesgesprekken tijdens een pilot werken wij met speciaal getrainde en gecertificeerde consulenten van Corparis.

Afbeelding van een consulent van de VoorzieningenWijzer aan de eettafel met een man en een vrouw voor het doornemen van finaciele papieren.

De VoorzieningenWijzer ook in uw regio inzetten?

Samenwerkende partners in 30 regio’s gingen u al voor. Ook iets voor uw organisatie? We organiseren graag een pilotproject met een beperkte groep deelnemers.

Afspraak maken